Trappend door Leiden

Actueel

De abri’s en vrijstaande reclamevitrines in Leiden beheren we met aandacht voor mens en milieu. Bij onze start in deze stad in 2020, kochten we een elektrische cargobike. Een handige fiets waarmee je zonder CO2-uitstoot en zonder overlast voor bezoekers overal bij komt. Bijkomend voordeel: alles wat je nodig hebt, past achterop in de container. Onze medewerker Gianpaolo Camiletti is enthousiast!

“Fietsen kunnen we in Nederland (bijna) allemaal. Maar trappen en sturen op zo’n cargobike was toch even wennen”, geeft Gianpaolo toe. “In het begin was het aftasten hoe je de bochten moet nemen. Vooral met zoveel gewicht achterop. Maar inmiddels weet ik niet meer beter. Dankzij twee sterke accu’s die de hele dag meegaan, fietst het prettig en de wegligging is stabiel.”

Autoluw centrum

Steeds meer binnensteden worden autoluw, in Leiden zal dat niet lang meer duren. Met deze cargobike loopt RBL daar alvast op vooruit. “Je mag hiermee het centrum in en je kunt overal makkelijk tussendoor. De fiets past precies op het fietspad. Al probeer ik drukke momenten, zoals de spits, te vermijden en plan ik alle routes zo efficiënt mogelijk. Ook daarmee draag ik bij aan een prettige omgeving voor de inwoners en bezoekers.”

Ruimteschip

Met deze - zoals Gianpaolo hem noemt - ruimteschipachtige fiets valt hij op. “Vooral mannen spreken me aan. Toeristen willen met me op de foto. En jongeren mijmeren ze dat er een camper van zouden maken. De meeste geïnteresseerden willen ook weten wat ik bij me hebt. Dat laat ik altijd even zien: een schroevendraaier, handschoenen, tape, eten, drinken, een ehbo-set en een zuignap voor als ik glasschade aantref. Op de posterwisseldagen heb ik ook nog een bak vol posters bij me. En op de andere dagen een waterbak voor de schoonmaak.”

Familiegevoel

Gianpaolo vindt het bijzonder dat hij in Leiden deel uitmaakt van een bedrijf met Limburgse roots. “Dat kan ik als ‘halve Italiaan’ waarderen. Het gemoedelijke familiegevoel dat ik van thuis uit heb meegekregen, vind ik bij RBL. Vandaar dat ik me snel op mijn gemak voelde. Ik voel me gezegend dat ik dit werk mag doen, op deze uitzonderlijke fiets. Ook al zitten er twee accu’s in, dit is nog altijd beter dan Leiden doorkruisen met een benzineauto. Zo draag ik bij aan een mooie stad én het milieu!”